Wednesday, January 30, 2008

"Satelit..!! "

Emm..emm..bermain-main dalam kepala Ku ini..ahhh Ku bayangkan berada di tepi pantai, sambil menikmati pemandangan 5 pulau-pulau yang indah sambil menyedut udara pantai yang segar bugar terus masuk ke rongga lubang idung Ku ini..!!
Uuu..uu..ahh rupa-rupanya Ku merindui kampung halaman..pasti cuti raya cina ini, Ku mengambil peluang untuk pulang ke kampung halaman..
lalu Ku menekan papan kekunci ini..untuk mencari lokasi kampung halaman Ku..
"Ya..!! Google Earth la menjadi sasaran.." ini lah yang dikatakan teknologi satelit.
ia membantu Ku untuk menyelinap ceruk kampung halaman Ku..dan hasilnya ini..!


koordinat rumah ku 5° 49' 00.79" N 102° 34' 24.02" E

Uuu..uu..dapat lah Ku melepaskan sedikit rindu pada kampung halaman. Kampung halaman Ku adalah perkampungan nelayan, dan generasi baru kampung Ku kini seperti meninggalkan pekerjaan tradisi nelayan itu. ahhh..hmm..itu lah hakikatnya..!!
sebenarnya tidak jauh rumah Ku ke pantai.., kurang lebih 1++ kilometer. kita akan melalui jalan tompok-tompok rumput kering yang panjang & pasir halus..juga mengharungi anak sungai yang dipenuhi pokok mengkuang ketika dulu, untuk ke pantai itu!! keh keh keh..emm..skang aku tak pasti pokok mengkuang tu masih ada atau pupus..!!



jarak dari rumah Ku ke tepi pantai

yeahhh..! balik kampung..balik kampung lah aku raya cina ini..horeyyy..kepeh kepeh kepeh!!

20 comments:

kawaii_desu said...

huhuhu...

alaaaa...
my house is in island tau hhe

ABG NIZE kampung kat mana? wahhh dekat dgn laut..

walaupun rumah farah kat pulau but jauh dari laut huhuhu

Nizam Abdul Rahim said...

farah,
iye la, penang tu pulau lahh!! keh keh keh..tapi jauh ke dari pantai?!!
emm..panggilan pulau tu..
sy kampung kat Pantai Air Tawar, Kg Raja, Besut, Ganuu...Tima Kasih! =P

kawaii_desu said...

besut...? tu bukan dah nak masuk kelantan ke?

Nizam Abdul Rahim said...

iskk..ganu lagii! =P

kawaii_desu said...

besut buke kecek klate ko?

buke demo kecek klate ko?

Nizam Abdul Rahim said...

emm..iye la tu ! =P
ahh..kepeh kepeh

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

hoh...mesti ada kepuk goreng hok sedap sedap blako

**tah betul tah idak bahasa ni
ahahaha

Nizam Abdul Rahim said...

hana..!!
ade ar kepuk gorenggg..!
tapi kene gi kelauk dulu ar hana..
kelauk kelauk wehhhh...
main dang due tige papangg.. =P
kepeh kepeh kepeh..10 kali dok dang takak ikanggg..!!

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

makang kepuk tepi jalang...hoooo sedak sungguh

iena amoi said...

Waahhhh...syoknya!!! Eh tp bani nih mana?? sudah hilang kaaaa??

iena amoi said...

Lupa plak...nanti tolong bw balik keropok lekor yg fresh yer. Nak goreng kat sini....sedak oooo!!! ehehehehe

Keropok keping tuh pon best. Lazat. Nak pesan...nak pesan!!!

iena amoi said...

Ferod,

Besut tuh ganu lagi...tp org dia ckp loghat kelantan campur ganu....lagi pekat.

Hmmm....bilalah nak balik ganu nih??? ayahanda ku masih di sana. uhuk

Ayaq masak said...

Nak kepuk nak kepuk

kawaii_desu said...

ABG NIZE speaking loghat ganu betui ke or kecek klate?

Nizam Abdul Rahim said...

kak iena..
sy balik tumpang org..!!hu hu hu..
kalo kete sendiri ok la..hu hu hu..
nanti sy balik lagi bulan februari lepas raya cina nanti..! boleh la kirim kepuk.. =)

ayaQ..
nak kepuk, ikut chegu balik kampung..!! keh keh keh..

farah..
loghat rasmi kampung Ku adalah kelate & sedikit mix ganu..!! keh keh keh..jadi sebenaQnye loghat kelate..tapi ada 2-3patah perkataan ganu jugokkk..!! woohh alohhhh..

kawaii_desu said...

wow nize ajak ayaq balik kampung... ada makna tu...

hehehe
huhuhu

hajarss said...

puas godek2 google earth tu, tp tak ketahuan juga cane nak guna.. huhu

Nizam Abdul Rahim said...

hai hajarss,
emm..emm..try google maps pulak.., bila sudah menguasai google earth..!! ahhh..kepeh kepeh

Ayaq masak said...

kak farah jgn la skendelkan saye...marah kak iza nanti (eh kak iza ke namanye ha?)

KEPEH3.

kawaii_desu said...

ayaq: takut ye... heh heh heh