Monday, June 16, 2008

" Kisah Ular Lidi..!!"

*atas permintaan sahabat baik ku 'azman a.k.a kamehameha expect a.k.a kerplunk a.k.a ciput' 10tahun yang lalu, dari khemah camping ke keta ke kedai mamak..dan citer bermula dengan "Pada suatu hari, seekor ular lidi..*har har har har..lalu gelak tak abis-abis sehingga ke hari ni...dan hari ini juga akan ku habiskan kisah ular lidi itu..untuk tatapan semua..!! =P kepeh kepeh kepeh

*sebut dengan intonasi suara kecik..


"Pada suatu hari, seekor ular lidi (bernama 'lid') bersiar-siar di hutan rimba, tujuan lid adalah untuk mencari seekor ular sawa (bernama 'saw') yang gagah lagi berbisa..untuk mencabar si saw itu.
Untuk pengetahuan anak2 semua, saw adalah seekor ular sawa yang memakan sayur kangkung saje..!
Dalam perjalanan lid menyusuri hutan rimba itu, sampai lah satu tempat dimana lid terserempak dengan si saw yang sedang memasak sayur kangkung..
lalu si lid menyapa.." salam sejahtera kamu..!" kata lid dengan muka yang ceria..
" sapa kamu di luar sana..?" tanya si saw dengan kehairanan.
lalu lid menjawab " aku seekor ular lidi yang memakan daging, tidak seperti mu memakan sayur kangkung saje..!" dengan nada mencabar..
"cis..!! berani kamu menghina ku?..aku adalah ular paling berbisa di alam fana ini" saw menjawab dengan nada yang takbur..
Untuk pengetahuan anak2, ular sawa pada masa itu..adalah ular paling berbisa sekali & pantang larangnye adalah tidak boleh makan daging.
lalu si lid ular lidi berkata dengan nada sindiran "ko tidak sehebat ku, kerana aku boleh makan daging..!!"
si saw menyahut cabaran yang diberi oleh si ular lidi itu, lalu memakan daging..
Mengikut si penglipurlara.., 3 hari 3 malam..si ular sawa itu pening pening lalat kerana telah melanggar pantang larang juga sumpahan itu..
Pada hari ke-4, si saw terkepeh kepeh dan tidak dapat menahan lagi derita yang ditanggung..lalu si ular sawa itu memuntahkan segala isi perut & juga bisa di tepi pantai, lalu merebak lah bisa itu ke-7 lautan di bumi ini..!!
Maka si ular sawa itu hilang lah bisanye..sampai ke anak cucu cicitnye sekarang ini!!
Mengikut penglipurlara, segala binatang2 yang berbisa sekarang, bisanye diambil dari muntah ular sawa itu..!
" Percaya atau tidak..bolos saje citer ituUUUuu..!!
Sekian Terima Kasih."

*kisah ini ditokok tambah sesedap rase, dan citer originalnye dari tuk(nenek) ku.

18 comments:

Abg Bani said...

dan kenapakah ular lidi itu tidak mengambil kesempatan utk memakan bisa ular sawa itu? dan oleh kerana tindakan ular sawa itu lah maka orang orang di thailan mengucapkan SAWAdeekap! dan MIGHT juga menganjurkan LID. diyana, citer nize ni bole masuk dalam fusion

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

ahahahaha..komen abg bani mmg menggila habis!!

apapun abg nize mmg byk pengaruh program astro nehhh
ahahaha....
'bolos sajas dinding itu'

Nizam Abdul Rahim said...

bani,
sebab dia hanya seekor ular sebesar lidi!
aku sungguh berbesar hati,juga mengalu-alukan jika citer itu dimasukan dalam fusion!! =P kepeh kepeh

Nizam Abdul Rahim said...

hana!!
sebenarnye abg banyak pengaruh dengan channel KIRANA - citer seram!!

Abg Bani said...

hana, jauhkan diri dari si nize kerana dialah sebenarnya jelmaan sang sawa....

Kamehameha Expert said...

akhirnya...
berjaya jugak aku dengar cerita penuh kisah ular ni setelah dkt 10tahun.

cerita sejarah rupaya..
tadak la lawak mana pun cerita nya..

apsal setiap kali ko nak cerita..mesti kena gelak??..

pelik pelik..kepeh kepeh..

Abg Bani said...

man, nize terpaksa gelak dulu bagi memastikan nafas dia tak terputus kot...

Nizam Abdul Rahim said...

ciput,
sebenarnye yang nak tergelak tu adalah gaya dan juga nada, "padaaa suatuuu harii..,seekor ular lidii.." macam gaya budak sekolah rendah jekkk..!! itu yang buat aku nak tergelak tu..
=P kepeh kepeh kepeh
haru tul..

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

paaaaaada suatuuu hariiiii...

heh..watatshi tau sgt intonation camtu

**watahsi pun pernah masuk pertandingan iter
ahaahahhaah

Diyanazman said...

ahahahhaa hahahahhaha gaagahaghagahaah!
aku nak gelak kat komen Bani yg bernas ittew!

nize, kisah ini dari segi biology nya tidak logical! kalau saw memakan kangkung kenapa dia memerlukan bisa in the first place???

lagi satu upload la gamba saw pulaks..hehe

kawaii_desu said...

hana chan: jauhkan diri daripada mereka (bani dan nize) kerana memberi pengaruh buruk kepada kanak2 inesen macam kita ni :D

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

ahahahahah..yeke fkchan?
masuk page abg nize ngan abg bani je otak mesti memberontak nk gelak guling2
aahahahaahha

Abg Bani said...

diyana, ferod kata dia kanak kanak. kanak-kanak kerrrr? (bak kata emi)

Nizam Abdul Rahim said...

hana,
a'ah..camtu la intonasinye, sebijik..! ahahahaha..

diyana,
kata org tua2, kangkung tu penawar racun! jadi ada logik lah si saw memakan kangkung utk menstabilkan kandungan racun didalam badannye..!!
benar atau tidak..bolos saje citer ituuUUuu..!
har har har..keh keh keh..kepeh kepeh kepeh =P

farah,
ek, buruk atau lebih kreatif..??!

bani,
hannnggg....

kawaii_desu said...

nize: okla nize kreatif, but kaan hang tu BURUK
bani parpu: kalau aku bukan kanak2, then what makes u???

huhuhu nize tengok la bani tu....

iena amoi said...

oooo....mcm tu ceritanya?? yer lah tu nize. uhuhuhu...mmg hang nih....sawa pon terkepeh-kepeh. Mcm hang jugak.

Nizam Abdul Rahim said...

farah,
buruk ape..??! cakap biaq terang!!

kak iena,
emm..emm..citer 10 tahun lalu, dan baru abiskan hari ni!! ahhh..sungguh haru.. =P

kawaii_desu said...

nize, hat i mean is KAWAN hang yg tgh kemaruk nikotin and ar jalan tu yg buruks laarrr

sorry keyboard hampas