Wednesday, February 27, 2008

" Malaysian Standard"

Emm..semalam aku menghadiri mesyuarat "working group on road lighting" untuk membuat/menetapkan satu standard malaysia untuk lampu jalan (road lighting) di SIRIM. *percaya kah kamu standard tu belum wujud lagi.
Uuu..Uu..mesyuarat ni berterusan bermula dari tahun 2004 lagi dan sampai lah skang ni tak abis-abis lagi..!
skang ni dah masuk bab lampu terowong (tunnel lighting). Aahhh...sebenarnye aku kat dalam tu hanya banyak mendengar saja, sebab diaorang semuanya berpengalaman! keh keh keh..janji aku dapat duit elaun RM60 ngan SIRIM tu..kepeh kepeh kepeh !! dan disana aku merakam lah sikit skrip jurutera berpengalaman yang tak berapa lawak antaranya :

skrip#1 Jurutera Cina
"kalo u lalu kat terowong kelana jaya aar..tiba2 kete u mati kat dalam terowong tu, baik u selamatkan diri..tinggal saja itu kereta..bahaya woo..!!mesti orang langgar u punye..orang tarak nampak! dalam terowong selekoh maut woo..ha ha ha" kata Jurutera Apek itu sambil gelak besar..

skrip#2 Jurutera Melayu Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM)
"kat LPT..kita ada buat terowong untuk laluan Gajah.., tak pakai lampu la..kalo pasang lampu menantang atau gajah mungkin tak lalu..!! ha ha ha..kata Jurutera Melayu itu gelak sambil tersenyum lebar..

skrip#3 Jurutera Pompuan Melayu Terakhir JKR
"tapi kat Hutan/Kawasan Pendalaman takde elektrik, kite boleh pakai solar untuk lampu terowong..!!" kata Jurutera pompuan itu, lalu Jurutera Apek menyampuk "Oii..itu mau pakai berape puluh banyak panel, satu panel pun sudah sangat mahal..!! menghabiskan duit rakyat saja..mari kita mengundi barisan nasional..!!ha ha ha" sambil gelak besar lagi

13 comments:

iena amoi said...

yer ker tuh skrip dorg tuh?? patutlah meeting dr thn 2004 tak habis2 sampai srkg...hampeh :P

Abg Bani said...

aku pun suka gi meeting working group tu. best dapat rm60. kitaorg punya standards insyallah tahun ni siap....

kawaii_desu said...

betoi ka apek tu engineer... kot2 apek jual baa aliff baa yaa tak huhu

Nizam Abdul Rahim said...

kak iena,
ada la setebal 4 inci standard CIE tu..(sebagai rujukan utk buat Malaysian Standard), setiap clause dibincangkan..ahhh itu yg tak abis-abis tu..!!
ahh kepeh kepeh kepeh 10tahun baca buku tak abis-abis =P

bani,
emm..emm..selamat pigi JB, standard ape yg siap ujung tahun ni tu bani?

farah,
Erkk..rase-2nye apek engineer tu lebih sesuai jadi badut sarkis da..!!

kawaii_desu said...

huhuhu...

kerplunk said...

HAPPY BIRTHDAY TO KEPEHKEPEH MASTER! yang ke berapa ye??...18 kot?..

Nizam Abdul Rahim said...

Tima Kasih pada Diyana.com Master..!! =)
tahun ni genaplah 23tahun..har har har dah tua aku ni..

kawaii_desu said...

23 tahun..???!!!

yalah tu

Nizam Abdul Rahim said...

farah,
kira tua la tu..emm emm =P

Abg Bani said...

sudah la tua...tak sadar diri rupanya kamu ini yer..caitttt heh heh heh

Nizam Abdul Rahim said...

aku sedar bila tgk diri kat cermin..rupe-rupenye nombor tu terbalik!! ahh..tuanya aku & ko juga tua bani..!! =P kepeh kepeh

Abg Bani said...

apsal lak aku tua....hang je tua...

kawaii_desu said...

sama ja hangpa dua olang