Thursday, September 25, 2008

gasket & minyak petrol...menjelang hari raya!! episod 3

inilah 'head gasket' yang boleh dibuat rendang tok & asam pedas...

'head gasket' terbakar di bahagian antara 2 selinder tengah

emm..emm.. siaplah sudah keta aku direpair dan kosnya seratus ringgit malaysia saje..!! (harga gasket RM 45 & upah pasang RM55) rasa lega sikit pala aku ni..boleh la aku balik raya dengan tenang & selamat sampai..
dan disini sikit berita lega harga minyak petrol turun seposen..!
cehh...kedekut sungguh..duit raya hanya seposen..

"Duit raya sekupang", inflasi naik 8.5 peratus.. - petikan dari harakahdaily

[Edited]

Mengikut formula kerajaan ketika menaikkan harga minyak :

Harga Minyak Global 1 Tong = USD 92.70 (bersamaan dengan RM 319.82)
1 Tong bersamaan dengan 159 liter
Nilai Ringgit sekarang berbanding Dolar = RM 3.45
Harga satu liter > RM 319.82 / 159 liter = RM 2.01

Subsidi kerajaan = RM 0.30
Harga sepatutnya > RM 2.01 - RM 0.30 = RM 1.71 (harga sepatutnya)
Harga sekarang = RM 2.45 sen

- petikan dari harakahdaily.

7 comments:

Abg Bani said...

oooo gasket hang sungguh ajaib. kegunaannya di dalam rumah letaknya. gasket itu bole juga dibuat acuan untuk menerap biskut raya. sekali terap bole dapat lebih dari tiga keping. dapat menjimatkan masa. pasti kesemua suri rumah gembira untuk memilik gasket ini.

Nizam Abdul Rahim said...

a'ah..aku tak jual gasket tu bani!! sebab boleh dibuat acuan biskut kacang & tart nenas nantii..!! =P

Ayaq masak said...

tudia aih upah lagi mahai dari barang!!

Nizam Abdul Rahim said...

ayaq,
emm emm..itu kira murah la tu, kalo tempat lain mau tiga ratus ringgit lebih sekali ngan pasang..!!

kawaii_desu said...

mmg betul murah...

meta kita pun kena lebih RM1k after service, tuka2 2 bijik tyre semua huhuhu

duit raya kat apek woksop huhu

Nizam Abdul Rahim said...

farah, ape meta?! meta tu ape?! hak hak hak..
emm..bagus la tu, bagi angpau kat apek woksop..=P

kawaii_desu said...

bukan meta, keta la huhu typo la pulak..
sama kes cam kapai terang